Uutiset

4.3.2010Keskustassa tukea puolueen uudistamiselleLue lisää »28.1.2010Lehtomäki ja Kääriäinen puhumaan seminaariinLue lisää »23.12.2009Kommentoi edistysmielisten ehdotuksia puolueen tavoiteohjelmateksteiksiLue lisää »

Pikakysely

Tarvitaanko Suomeen lisää työperäistä maahanmuuttoa?

Yhteystiedot

EKY - Edistysmielisen Keskustapolitiikan Yhdistys
edistysmieliset [ät] edistysmieliset.fi

Edistysmieliset Keskustan tavoiteohjelmasta: Kansainvälisyys

Maanantai 21.12.2009 - Edistysmieliset


Keskusta-aate perustuu kansainvälisessä politiikassa tasa-arvon ja ihmisoikeuksien edistämiseen sekä ympäristön suojeluun.

Keskusta pyrkii myös mataliin rajoihin maailmassa. Puolue pyrkii sekä ihmisten helppoon liikkumiseen että protektionismin torjuntaan. Kaupan esteet ovat hyväksyttävät vain kun niillä voidaan painostaa hallituksia ihmisoikeuksien parantamiseen tai ympäristönsuojeluun.

Kohti maailmanlaajuista tasa-arvoa

Keskusta pyrkii edistämään mahdollisuuksien tasa-arvoa koko maailmassa. Suurinta eriarvoisuuden lähdettä, köyhyyttä, Keskusta kitkee maailmanlaajuista vapaakauppaa edistämällä.

Vapaakauppaa Keskusta täydentää kehitysavulla. Suomen antaman kehitysavun määrä on nostettava vähintää 0,7 prosenttiin bruttokansantuotteesta. Sen on kohdistuttava maailman köyhimpiin maihin, joilla on huonoimmat mahdollisuudet hyödyntää vapaakaupan hyötyjä. Hyvin korruptoituneissa maissa on painotettava erityisesti kansalaisjärjestöjen kautta ruohonjuuritasolle annettavaa apua.

Kehitysavulla ja kansainvälisten järjestöjen kautta Suomen tulee pyrkiä koulutustason nostamaan alikehittyneissä maissa. Erityisesti tyttöjen koulutusmahdollisuuksia on parannettava.

Ihmisoikeudet kuuluvat kaikille

Keskusta vaatii ihmisoikeuksien toteuttamista koko maailmassa. Muiden maiden hallituksia on uskallettava painostaa ihmisoikeusrikkomusten lopettamiseen esimerkiksi kaupan rajoituksin. Kansalaisten oikeuden ovat hallitusten oikeuksia tärkeämmät.

Ihmisoikeuksiin kuuluu demokratian ja hyvän hallinnon edistäminen sekä korruption vastustaminen koko maailmassa. Keskusta ei hyväksy tiedonvälityksen rajoituksia ja puolustaa internetin vapauttaa kaikissa maailman maissa.

Keskusta on valmis tukemaan ulkovaltojen kansainvälistä aseellista välintuloa konflikteihin, jotka saattavat olla johtamassa kansanmurhiin. Rauhaanpakottaminen voi olla oikeutettua myös silloin, kun YK ei saa asiasta päätöstä aikaan.

Vapaus pyrkiä parempaan

Keskustan mukaan ihmisellä on oikeus etsiä onnea elämässään. Tämä tarkoittaa kaikille oikeutta koulutukseen, oikeutta yrittämiseen ja asuinmaan vaihtamiseen. Yrittämisen edistäminen maailmanlaajuisesti tarkoittaa erityisesti kauppaa koskevan byrokratian vähentämistä maiden sisällä sekä kansainvälisessä kaupassa. Näitä tavoitteita voidaan edistää vapaakaupan ehdollistamisella sekä WTO-neuvotteluissa. Siirtolaisuuden täytyy olla yksilöille mahdollista niin kauan kun saapuvien siirtolaisten määrä ei järkytä vastaanottavan maan yhteiskunnan perusteita.

Huoli yhteisestä ympäristöstä

Ympäristön suojelu on kansainvälisen yhteistyön tärkeimpiä tavoitteita. Ilmastonmuutoksen torjunta on tavoitteista tärkein. Tämän jälkeen tärkeintä on makean veden varantojen suojelu. Nämä tavoitteet voivat oikeuttaa myös esteitä kansainvälisessä kaupassa.

Keskusta tukee ympäristön suojelua edistävän teknologian siirtoa kehitysmaihin. Kehitysmaiden maatalous on erityisen huolenpidon kohteena, jotta köyhimmät maat voivat ruokkia oman väestönsä ja estää metsien tuhoutumista.  EU-maatalouden ylijäämiä ei saa myydä maailmanmarkkinoille alihintaan niin, että se estää maatalouden kehittymistä köyhimmissä maissa.

EU on koti

EU on Keskustalle koti siinä missä Suomikin. EU-suhteet eivät ole ulkopolitiikkaa vaan suomalaisten omaa asioiden hoitamista yhdessä muiden eurooppalaisten kanssa. Keskusta ajaa kansainvälisiä tavoitteitaan niin Suomen valtionhallinnon kuin EU-hallinnonkin välityksellä. Keskustalle europarlamentti on tärkeä vaikutusväylä eduskunnan ohella.

Keskusta tukee EU:n laajentumista Balkanilla, Itä-Euroopassa sekä Turkkiin heti kun jäsenyyttä hakevat maat täyttävät jäsenvaatimukset. Uusille jäsenille ei saa asettaa suurempia vaatimuksia kuin EU:ssa jo oleville jäsenmaille.

Suurin mielenkiinto lähelle ja suurvaltoihin

Keskustan erityinen mielenkiinto kohdituu EU:n ulkopuolella kohdistuu EU:ta reunustaviin alueisiin, Yhdysvaltoihin ja Kiinaan.

Venäjän suhteen Keskusta ajaa yhteistyön tiivistämistä, unionin ja Venäjän välisen kaupan lisäämistä sekä liikenneyhteyksien vahvistamista. Keskusta tukee demokratian vahvistamiseen tähtääviä kansalaisjärjestöjä Venäjällä sekä Venäjän jäsenyytta WTO:ssa. EU:n pohjoista ulottuvuutta pyritään kehittämään todellisia tuloksia tuottavaksi EU-politiikaksi.

EU:n Mustanmeren ja Välimeren politiikassa Keskusta pyrkii kaupan kehittämiseen ja ihmisoikeuksien vahvistamiseen alueella. Yhteistyöhön osallistuvissa maissa Keskusta tukee pyrkimyksiä demokratiaan, ilmaisun- ja uskonvapauteen sekä naisten ja vähemmistöjen aseman vahvistamiseen.

Keskusta halua tiivistaa suhteita maailman voimakkaimpien valtioiden, Yhdysvaltojen ja Kiinan kanssa.Transatlanttisia suhteita Keskusta haluaa vahvistaa myös puolustusyhteistyön alueella. Kiinan tuntemusta parannetaan mm. Kiinan kielen, kulttuurin ja poliitikan opetuksen ja tutkimuksen vahvistamisella Suomessa.

Kommentoi ohjelmatekstiä joko suoraan nettisivuille tai sähköpostilla osoitteeseen edistysmieliset@edistysmieliset.fi


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini